کشاورزی

سیستم کشاورزی تلفیقی برای ایجاد کشاورزی پایدار
integrated farming system for sustainable agriculture

معرفی طرح
*سیستم کشاورزی تلفیقی برای ایجاد کشاورزی پایدار

مجتمع مزارع تلفیقی
تلفیق دام در فعالیت های زراعی، باغی و جنگلی که در اصطلاح کشاورزی تلفیقی یا کشاورزی ترکیبی گفته میشود از دیرباز اساس تولید کشاورزی بوده است. کشاورزی تلفیقی (integrated farming system) که جایگزین مناسبی برای کشت تک محصولی است ترکیب هدفمندی از واحدهای مختلف کشاورزی است. واحدهایی چون زراعت، باغداری، دامداری، پرورش طیور، شیلات و غیره با توجه به شرایط اقلیمی منطقه کشاورزی و مزیت نسبی آن با یکدیگر ترکیب میشوند. واحدهای تلفیقی به صورت شبکه ای مرتبط هستند و تا حد امکان محصول جانبی یا اصلی تولید شده در یک واحد مزرعه به عنوان نهاده واحد دیگر استفاده میشود.

طرح مفهومی کشاورزی تلفیقی

عقیده بر این است که نظام های تلفیق دام و زراعت می توانند کلید امنیت و اقتدار غذایی در آینده جهان باشد. در نظام های تلفیقی متناسب با شرایط اقلیمی هر منطقه، انواع مختلفی از ترکیب دام و فعالیت های زراعی، ترکیبی از انواع گیاهان مختلف، ترکیب تنوع دام ها، ترکیب دام و فعالیت های باغبانی و جنگلی انجام می شود.
بدین منظور ” شرکت دهکده نیک مدرن” با توجه به اصول طراحی مدل کشاورزی پایدار و با در نظر گرفتن اصول 11 گانه آن اقدام به تعریف مجتمع های کشاورزی به صورت مزارع تلفیقی نموده است و در حال حاضر با توجه به تامین آب مورد نیاز این مزارع توسط خود شرکت و با همکاری ادارات جهاد کشاورزی استان های ساحلی خلیج فارس در حال راه اندازی چنین مزارعی در مناطق جنوبی و ساحلی کشور می باشد.

محورهای اصلی طرح مجتمع مزارع تلفیقی
ماهیت بخش کشاورزی از یـک سـو و عـدم مـدیریت و سیاسـت گـذاری جـامع و نوآورانـه از سـوی دیگـر، چالش های فراوانی را برای بخش کشاورزی ایجاد کرده است. این موضوع هزینه های بالایی را از بعد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، منابع پایه و محیط زیستی بر واحدهای کشاورزی و پایداری آن وارد کرده است در حالی کـه بخش عمده ای از این چالش ها در چارچوب مدیریت و نگاه سیستمی قابل رفع شـدن اسـت. بنابراین پس از بررسی های گسترده مجری طرح و با استناد به اسناد بالا دستی و قوانین بخش کشاورزی کشور ، اصول 16 گانه زیر برای تدوین و طراحی این طرح مورد استفاده قرار گرفته است.

اصول 16 گانه در طراحی این پروژه :

نقشه استراتژیک مجتمع مزارع تلفیقی (چندمنظوره)

مزایای طرح

مزایای فن آوری “دهکده نیک مدرن” در برق سبز

درآمد متنوع

کشاورزی تلفیقی به کشاورزان این امکان را میدهد که از منابع مختلفی از جمله فروش محصولات کشاورزی، محصولات دامی ( شیر، گوشت، تخم مرغ ) و دام های اضافی درآمد کسب کنند.
بیشتر بخوانید

کاهش ریسک

از آنجا که کشاورزی تلفیقی فعالیت های متنوعی را در بر می گیرد، باعث پخش ریسک مرتبط با عوامل غیرقابل پیش بینی مانند شرایط جوی، نوسانات بازار یا بیماری های تأثیرگذار بر محصولات یا حیوانات خاص می شود
بیشتر بخوانید

چرخه مواد مغذی

کود حیوانی میتواند به عنوان کود طبیعی برای محصولات کشاورزی استفاده شود و باعث بهبود باروری خاک و کاهش نیاز به کودهای مصنوعی می شود
بیشتر بخوانید

افزایش بهره وری

ترکیب محصولات کشاورزی و دامی می تواند به تداخل مثبتی منجر شود و بهبود بهره وری و عملکرد در همان ناحیه از زمین را ایجاد کند
بیشتر بخوانید

استفاده پایدار از منابع

کشاورزی تلفیقی با بازیافت پسماند محصولات و استفاده کارآمد از زمین، آب و مواد مغذی تحت اختیار کشاورز، مصرف منابع را بهینه می کند
بیشتر بخوانید

کنترل علفهای هرز و آفات

چرای حیوانات میتواند به مدیریت علف های هرز کمک کند و نیاز به علفکش ها را کاهش دهد، در حالی که برخی از حیوانات، مانند اردک ها، میتوانند آفات را در مزارع برنج کنترل کنند.
بیشتر بخوانید

بهبود ساختار خاک

فعالیت های حیوانات، مانند چراگاه، می تواند به جلوگیری از فشار خاک و حفظ ساختار سالم خاک کمک کند
بیشتر بخوانید

ادغام محصولات کشاورزی و دامداری

باقیمانده های محصولات کشاورزی می توانند به عنوان خوراک حیوانات خدمت کنند و نیاز به علوفه خریداری شده را کاهش داده و بهره وری کلی مزرعه را افزایش دهند.
بیشتر بخوانید

افزایش انعطاف پذیری

تنوع در سیستم های کشاورزی تلفیقی آنها را به تغییرات مختلف، شامل تغییرات اقلیمی و تقاضاهای بازار، انطباق پذیرتر میکند
بیشتر بخوانید

معاش پایدار

کشاورزی تلفیقی میتواند منبع معاش پایداری برای کشاورزان فراهم کند و توسعه روستایی و امنیت غذایی را ترویج کند
بیشتر بخوانید

سوالات شما

سیستم کشاورزی تلفیقی (IFS) چیست؟

در حال حاضر، کشاورزان عمدتاً بر تولید محصولات زراعی و به صورت تک محصولی تمرکز دارند که این امر آنها را در معرض درجه
بالایی از عدم اطمینان در درآمد و اشتغال قرار خواهد داد. سیستم کشاورزی تلفیقی، یک راه کار مناسب برای پایداری و افزایش درآمد یک مزرعه است. ادغام بخش های مختلف کشاورزی از جمله زراعت، دامپروری، شیلات، جنگل داری و غیره پتانسیل های زیادی را در اقتصاد کشاورز و مزرعه ایجاد خواهد کرد. به این سیستم ،سیستم کشاورزی تلفیقی می گویند.

سیستم کشاورزی تلفیقی چگونه باعث تقویت پایداری کشاورزی می شود؟

رویکرد کشاورزی تلفیقی ضایعات را حذف میکند، استفاده از منابع را به حداکثر میرساند و اکوسیستم های سالم تری را با مخلوط
کردن محصولات زراعی، دام، آبزی پروری و جنگل کاری کشاورزی تقویت میکند. همچنین با کاهش نیاز به مواد شیمیایی، کاهش فرسایش خاک و افزایش حفاظت از آب، تضمین می کند که مزارع در هماهنگی با طبیعت حرکت می کنند.

سیستم کشاورزی تلفیقی چگونه باعث ایجاد درآمد پایدار و بیشتر برای کشاورز می شود؟

سیستم کشاورزی تلفیقی از طریق ایجاد جریان های درآمدی متنوع به کشاورزان این امکان را می دهد که منابع درآمد خود را افزایش دهند. چندین بخش کشاورزی با هم می توانند وابستگی به یک محصول خاص یا گونه های دامی خاص را به عنوان منبع درآمد کاهش دهند. این تنوع عالوه بر تثبیت درآمد، بازارهای خاص، فرصت هایی برای ارزش افزوده و ریسک های مالی کمتر ایجاد می کند.
سیستم کشاورزی تلفیقی می تواند درآمد و بهره وری کشاورزی را تا حد زیادی افزایش دهد. کشاورزان می توانند خطرات تولید مربوط به شکست محصول یا تغییرات بازار را با تنوع بخشیدن به فعالیت های کشاورزی خود کاهش دهند. دام و سایر عناصر مرتبط منابع درآمد اضافی را ارائه می دهند. علاوه بر این، سیستم کشاورزی تلفیقی مصرف منابع کارآمد را ترویج می کند، که موجب افزایش عملکرد محصول شده و
سلامت دام را هم بهبود می بخشد. سیستم کشاورزی تلفیقی می تواند به ریشه کنی فقر و توسعه مناطق روستایی در کشوری مانند ایران کمک کند، جایی که میلیون ها نفر برای امرار معاش خود به کشاورزی متکی هستند.

سیستم کشاورزی تلفیقی چگونه باعث ایجاد تولید بیشتر و بهره وری بیشتری در فعالیت مزرعه می شود؟

هدف سیستم های کشاورزی تلفیقی افزایش تولید و بهره وری بیشتر در یک سطح محدود از زمین کشاورزی است. فعل و انفعالات
محصول و دام، مانند استفاده از کود حاصل از کود دامی، باعث افزایش عملکرد محصول می شود. محصوالت جانبی و بقایای زراعی در عوض، علوفه عالی گاو را فراهم می کنند. این هم افزایی تولید مزرعه را به طور کلی افزایش می دهد و در نتیجه بازدهی بیشتر و سود مالی بیشتر را به همراه دارد.

آیا سیستم کشاورزی تلفیقی برای کشور ما مناسب است؟

امروزه سیستم های کشاورزی تلفیقی به عنوان یک پاسخ انقلابی در کشاورزی دنیا ظاهر شده است ، در کشور ما هم این سیستم کشاورزی برای اقتصاد و معیشت مردم و برای بهبود پایداری، بهره وری و انعطاف پذیری کشاورزی بسیار ضروری است. در ایران، مشکلات متعددی در مورد پایداری کشاورزی وجود دارد، مانند خاک تخریب شده، منابع کمیاب آب و محیط های کشاورزی آسیب دیده. سیستم های کشاورزی تلفیقی از طریق حمایت از ادغام فعالیت های کشاورزی، مدیریت حیوانات و مدیریت منابع، در واقع از کشاورزی پایدار پشتیبانی می کند. روش هم افزایی با حفظ حاصلخیزی خاک، افزایش اثربخشی مصرف آب، کاهش ورودی های شیمیایی و کاهش
ورودی های مزرعه، نظارت کلی محیط زیست را نیز افزایش میدهد. در ایران، توجه به کشاورزی پایدار برای امنیت غذایی طولانی مدت و
حفاظت از محیط زیست بسیارضروری است.

: آیا سیستم کشاورزی تلفیقی برای محصولات زراعی مناسب است؟

در سیستم های کشاورزی تلفیقی ، فروش محصول زراعی منبع اصلی درآمد است. بسته به متغیرهایی از جمله آب و هوا، نوع خاک و تقاضای بازار، کشاورزان محصولات متنوعی از جمله غلات، سبزیجات، میوه ها و محصولاتی با نقد شوندگی بالا تولید میکنند.

آیا سیستم کشاورزی تلفیقی برای دامپروری مناسب است؟

یکی از عناصر کلیدی سیستم کشاورزی تلفیقی، دامپروری است که به تولید غذا و درآمد زایی کمک می کند. بز، گوسفند،گاو،
شیلات و طیور نمونه هایی از دام های رایج هستند.

آیا سیستم کشاورزی تلفیقی برای باغبانی مناسب است؟

محصولات باغبانی با ارائه محصولات مرغوب، ارزش مزرعه را افزایش می دهد. علاوه بر این، آنها از پایداری مزارع و محیط زیست با افزایش سلامت اکوسیستم و تنوع زیستی کل کشاورزی حمایت می کنند.

چرا سیستم کشاورزی تلفیقی برای کشاورزی مدرن مهم است؟

سیستم کشاورزی تلفیقی ، شیوه های کشاورزی پایدار و کارآمد را ترویج میکنند، ضایعات را به حداقل میرسانند، استفاده از منابع را به حداکثر میرسانند، و اثرات زیست محیطی را کاهش میدهند و به همین دلایل سیستم کشاورزی تلفیقی برای رسیدگی به چالش های کشاورزی امروزی ضروری است.

آیا سیستم کشاورزی تلفیقی به شیوه های کشاورزی ارگانیک نیاز دارد؟

در حالی که سیستم های کشاورزی تلفیقی میتوانند شیوه های ارگانیک را در خود بگنجانند، اما به کشاورزی ارگانیک محدود نمیشود. شیوههای کشاورزی متعارف و پایدار نیز میتوانند در یک سیستم کشاورزی تلفیقی ادغام شوند.

آیا کشاورزان در مقیاس کوچک می توانند از سیستم های کشاورزی تلفیقی سود ببرند؟

بله، اصول سیستم های کشاورزی تلفیقی را می توان با عملیات کشاورزی در مقیاس کوچک تطبیق داد. سیستم های کشاورزی تلفیقی می تواند به ویژه برای مالکان کوچک مفید باشد زیرا به آنها اجازه می دهد تا با استفاده از فعالیت های گوناگون، تنوع درآمد را به حداکثر برسانند.

مزایای کلیدی اتخاذ سیستم های کشاورزی تلفیقی چیست؟
سیستم های کشاورزی تلفیقی مزایایی مانند افزایش بهره وری، جریان های درآمد متنوع، کاهش خطرات تولید، بهبود نظارت بر محیط زیست و افزایش انعطاف پذیری مزرعه را ارائه می دهد.